Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Πάμε Μοναστηράκι;


Με το που βγαίνεις απ’ το σταθμό, ο σαλεπιτζής σε προκαλεί να δοκιμάσεις το αχνιστό σαλέπι Τυρνάβου με κανέλα. Ένα ευρώ το μικρό ποτηράκι, 1,80 ευρώ το μεγάλο.
Απέναντι βλέπεις το εκκλησάκι από το οποίο πήρε το όνομά της όλη η περιοχή. Το εκκλησάκι της Παναγίτσας ανήκε σε μοναστήρι, γι’ αυτό και η περιοχή ονομάστηκε Μοναστηράκι. 



Πράγματι η εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας λειτουργούσε ως καθολικό μοναστηριού, παλαιότερα ανδρικού και στη συνέχεια γυναικείου, που υπαγόταν στη Μονή Καισαριανής. Είναι από τις πιο παλιές εκκλησίες της Αθήνας, χτισμένη γύρω στον 9ο αιώνα (κατ’ άλλους, ακόμη παλαιότερη). Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Έμεινε κάποια χρόνια κλειστή λόγω των έργων του μετρό, αλλά τώρα λειτουργεί κανονικά.

Αν σου μυρίσει κάτι έντονα και πολύ λαχταριστά, δεν είναι λιβάνι. Είναι η τσίκνα απ’ το σουβλατζίδικο του Μπαϊρακτάρη. Πολύ καλή και παλιά ψησταριά, θεσμός στο Μοναστηράκι. Ο άνθρωπος που το έχει, ο κ. Μπαϊρακτάρης σέβεται την μπουκιά που τρώει και την μπουκιά που θα σου δώσει. Μπορείς, όχι μόνο να πάρεις ένα ωραίο σουβλάκι στο χέρι, αλλά και να καθίσεις να φας με την παρέα σου.

Αντικρυστά, στην οδό Ηφαίστου, δεξιά απ’ τον ηλεκτρικό σταθμό, ξεκινά η αγορά του Μοναστηρακίου. Ετοιμάσου να κάνεις επιδρομή σε μια μεγάλη ποικιλία από μπότες, άρβυλα, μποτάκια, σε δέρμα ή δερματίνη, γαλότσες όλων των ειδών. Εδώ βρήκαμε φέτος καφέ γυναικεία παπούτσια ορειβασίας ή περπατήματος, όταν αλλού το μόνο που ακούσαμε ήταν ότι φέτος καμμιά εταιρεία δεν έβγαλε κάτι σε καφέ. Εδώ βρήκαμε και δερμάτινο γυναικείο καπέλο τζόκερ, που αγκαλιάζει όλο το κεφάλι πίσω (που επίσης θα δυσκολευτείς να βρεις αλλού) και σε καλή τιμή (15 ευρώ).  Όμως εδώ είναι Μοναστηράκι. Αν ζητάς κάτι, θα το βρεις. Καδραρισμένες φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες, παλιά μεταλλικά αυτοκινητάκια, ό,τι φανταστείς. Μόνο που θα πρέπει να προσέχεις τι αγοράζεις, αν δηλαδή η τιμή σηκώνει και λίγο παζάρι. Συνήθως σηκώνει.

Για παράδειγμα, στο παλαιοπωλείο ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ, με τις εντυπωσιακές ταμπελίτσες «ΜΗ ΕΓΓΙΖΕΤΕ»και «Επισκευάζονται στυλογράφοι», ένα μαχαίρι με θήκη που ζητούσαμε το έδινε 40 ευρώ. Ακριβό, παρότι παλιό. Αντίθετα, στα είδη καπνιστού «ΣΑΒΒΑΣ», που έχει και είδη ταξιδίου, το καινούργιο μαχαίρι το βρήκαμε στα 22 ευρώ, με θήκη. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης μάς εξήγησε ότι η εταιρεία τους έχει βάλει ήδη να κατεβάσουν την τιμή. Παρ’ όλα αυτά, τελικά, το κατέβασε στα 20 ευρώ.

Ακριβώς απέναντι, στο χρυσοχοείο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», μπορούν να σου φτιάξουν ένα μενταγιόν σε σχήμα δέλτου (cartouche), με σκαλισμένο το όνομά σου στην ιερογλυφική γραφή. Αν τύχει κι έχεις πάει στην Αίγυπτο, είναι ό,τι πιο in από αρχαιοτάτων χρόνων, οπότε για όσους δεν το ψώνισαν από εκεί, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά λίγο πιο ακριβά. Δηλαδή, το ασημένιο cartouche έχει 40 ευρώ, ενώ το χρυσό 18 καρατίων, 270 ευρώ.

Στην αρχή της Ηφαίστου υπάρχει, στα δεξιά κι ένα μεγάλο μαγαζί με ΧΑΝΤΡΕΣ κάθε είδους για να κάνεις προσθήκες στα ρούχα σου ή να φτιάξεις δικά σου κοσμήματα. Περπατώντας, θα βρεις κανέναν Πακιστανό που ρίχνει τις κλαπάτσες του στο οδόστρωμα. Στη συνέχεια, θα δεις το μαγαζί όπου μπορείς να φτιάξεις μια κρεμαστή μεταλλική ταυτότητα (dog tag) στρατιωτικού τύπου. Περίπου απέναντι, στο αριστερό σου χέρι, πουλάνε μεγάλους δίσκους βινυλίου με 1 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα για το Μοναστηράκι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: